8. mart, Dan žena. Zašto ga slavimo?

 8. mart, Dan žena. Zašto ga slavimo?

Foto: CNN

Međunarodni dan žena poznatiji kao Osmi mart, praznik posvećen ženama, a na današnji dan dogodili su se i drugi značajni događaji.

Ovaj dan nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Godine 1908. u Njujorku, 15.000 žena izašlo je u protestnu šetnju, zahtevajući bolje plate, kraći radni dan i pravo glasa. Ovaj talas nezadovoljstva uzburkavao je američko društvo i naredne godine, na inicijativu Socijalističke partije Amerike, 28. februara 1909. obeležen je prvi Dan žena.

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se 8.3. 1857. u Nju Jorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te iste žene su osnovale sindikat. Dan žena se obeležava i kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici „Triangle Shirtwaist“, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine, a toga dana poginulo je preko 140 žena.

Avgusta 1909. godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim događajem, Nemica Luiz Cic predložila organizovanje Međunarodnog dana žene.

Cic nije svoje ideje sprovela u delo, a inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin.

Ona se borila za prava žena od 1889. godine, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset.

Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope.

Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice, uključujući i SFRJ.

Međunarodni dan žena je kao osmi mart – po prvi put tačno određeni datum, prihvaćen 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još