Abazović: „Za ugovor oko auto puta nije kriva Kina, nego prošla Vlada“

 Abazović: „Za ugovor oko auto puta nije kriva Kina, nego prošla Vlada“

Foto: Skupština Crne Gore

Prva posebna sjednica Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore nastavljena je danas.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović pitao je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da li bi korigovao izjavu datu u Briselu tokom posjete.

Tokom Vaše posjete Briselu zatražili ste od Evropske unije pomoć za otplatu kredita koji je Crne Gora uzela od kineske Eksim banke za izgradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare i da je to način da prekinemo kineski uticaj, da li bi danas korigovali ovu izjavu- glasi pitanje Radulovića.

Abazović je podsjetio da se priča oko auto-puta se otvorila 2015.

“I mi smo kritikovali to kao opozicija, ne jer ne želimo auto put nego na način na koji je tadašnja Vlada izvodila projekat koji ima enormnu implikaciju na naš budžet. Umjesto da je Skupština donijela samo odluku o zaduživanju, mi smo donijeli Zakon o auto putu kojeg su pratile brojne kontroverze, koji može biti velika omča crnogorskom sistemu. Nikakvog odnosa prema Kinezima, ni prema Rusima, ni prema Amerikancima nije bilo. Ja sam rekao stvar koja je najpravednija, ukoliko želite da smanjite uticaj, a to ne znači u negativnom smislu nego da naš budžet ne bude toliko zavisan od jednog duga, pomognite nam“, kazao je Abazović.

“Došli smo u nezavidan položaj jer nismo u EU jer moramo da tražimo podršku da servirisamo  ono što je današnji budžet CG. Naš put se ne završava jednom dionicom, moramo da gradimo još dvije dionice. Jedna trećina našeg duga je kineski kredit. 500 miliona od 750 je za otplatu duga koje je nagomilala prošla Vlada. Ako nas neko percipira kao partnera neka nam pomogne finansijski“, kazao je Abazović. On je zahvalio Kini i što je ustupila vakcine Crnoj Gori.

“Taj ugovor oko auto puta potpisala je naša Vlada, šta ima Kina sa tim, oni su dali mogućnost, mi smo potpisali, ako treba da budemo na nekoga ljuti treba da budemo ljuti na sebe – na prethodnu Vladu. Moramo da uđemo u nove aranžmane sa Kinezima. Ista firma gradi most Kopno Pelješac u Hrvatskoj, probija rok u pozitivnom smislu, kod nas 22 puta probija rokove“, naveo je Abazović.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još