„Ako se zemlja, odmah, ne zaključa sezone neće biti!“

 „Ako se zemlja, odmah, ne zaključa sezone neće biti!“

Izvor: Privredna komora

Neophodno je u Crnoj Gori što prije uvesti lockdown na tri sedmice ukoliko želimo da imamo ljetnju turističku sezonu, poručeno je sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, održane 12. marta 2021. godine.

„Apelujemo na donosoce odluka da snažnim i efikasnim epidemiološkim mjerama do sredine aprila svedu epidemiološku situaciju na prihvatljiv nivo. Za uspješno odvijanje predstojeće ljetnje sezone, važno je plansko pristupiti masovnoj imunizaciji stanovništva Crne Gore uz dovođenja epidemiološke situacije pod kontrolu. Potrebno je emitivnim tržištima poslati poruku da smo sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere“, zaključeno je na sjednici.

Ocijenjeno je da je predsezona izgubljena, a glavna ugrožena zbog nepovoljnih epidemioloških pokazatelja.

„Ukoliko bismo početkom aprila imali bitno manje pokazatelje pandemije, kao što su sada recimo u Hrvatskoj, mogli bismo pričati o planiranju ljetnje sezone. Nije tačno da će nas skupo koštati tri sedmice zaključavanja jer smo već u svojevrsnom lockdaunu. Potrebno je rigoroznije kažnjavati nepoštovanje mjera, Moramo zaštititi narod prvo zdravstveno pa ekonomski i svim silama se boriti protiv pandemije. Ako stignemo do maja sa ovakvim rezultatima biće kasno i to je surova realnost“, ocjenjuje Žarko Radulović, Montenegrostars.

Turistički poslenici smatraju da Crna Gora ove godine teško može da računa na goste iz zapadne Evrope, već na tržišta zemalja regiona, Ukrajine, Kazahstana i eventulano Rusije, i to samo ukoliko obezbijedimo bezbjedne uslove za boravak njihovih turista.

„Za uspješno odvijanje predstojeće ljetnje sezone, važno je pristupiti masovnoj imunizaciji stanovništva Crne Gore uz poruku da smo sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere i da držimo epidemiološku situaciju pod kontrolom“, kazao je predsjednik Odbora Ranko Jovović.

Zatraženo je da se vakcinacija znatno ubrza, a da turistički radnici budu prioritetni za imunizaciju, jer je riječ o svojevrsnim ambasadorima države koji su u bliskom kontaktu sa stranim gostima.

„Hitna vakcinacija je neophodna ukoliko želimo da ohrabrimo ljude da dođu u Crnu Goru“, kaže Gani Resulbegović, Real Estate & Co.

Nemanja Nikolić, UTIP Crna Gora, ne dijeli mišljenje o potrebi zaključavanja, jer smatra da je uzrok aktuelne nepovoljne situacije nepoštovanje kvalitetnih zdravstvenih mjera.

„Pandemija se rješava vakcinacijom i poštovanjem mjera. Crna Gora može brzo vakcinisati stanovništvo, ali je neophodna snažna edukativna kampanja o njenoj i neophodnosti poštovanja zdravstvenih mjera. Odgovornim pristupom i zajedničkim djelovanjem možemo riješiti ovaj problem pandemije. Konsultujte se sa privredom prilikom donošenja mjera i možemo spasiti sezonu“, naveo je on.

Nakon što su članovi upoznati sa tekstom iz ruskog medija koji našu zemlju predstavlja kao nebezbjednu destinaciju za njihove turiste, ocijenjeno je da se mora intenzivno raditi na promjeni takve slike.

„Bez ruskih turista ne možemo pričati o glavnoj turističkoj sezoni. Moramo pripremiti kampanju prema emitivnim tržištima, promovisati destinaciju kao Safe Stay, pored Safe Travela koji već imamo, prikazati Crnu Goru kao zemlju koja vodi računa o svojim građanima kao i turistima“, smatra Katarina Kažanegra, HG „Budvanska rivijera“.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić navela je da u ovom trenutku još ne možemo poslati poruku da smo bezbjedna destinacija, ali se intenzivno radi na predstavljanju naše turističke ponude u ino-medijima i privlačenju potencijalnih gostiju.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još