Ćosić: „Upozorenje na nestabilne vremenske prilike praćene kišom“

 Ćosić: „Upozorenje na nestabilne vremenske prilike praćene kišom“

Foto: Ivan Čučuk

„U periodu od danas do 11. januara 2021. godine, područje CG dominantno će biti pod uticajem ciklonske aktivnosti koja će usloviti nestabilne vremenske prilike na području CG i u regionu/okruženju. Ova meteorološka situacija usloviće obilniju količinu kiše u centralnim predjelima u pravcu sjevera, na jugu-primorju i planinskom zaleđu Jadrana“, saopštio je Sekretar Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva, Haris Ćosić.

Kako je dodao, jača kiša očekuje se naročito danas a zatim ponovo u perioda od petka do nedjelje, a posebno u nedjelju (10.jan.). Na sjeveru, snijeg povremeno (naročito u srijedu-tokom noći srijeda na četvrtak i u petak) intenzivnije sniježne padavine-vlažan snijeg koji će u nižim predjelima prelaziti u susnježicu i kišu.

U četvrtak osjetno manje padavina. U četvrtak naveče i u petak u nižim predjelima na sjeveru i sjeverozapadu Crne Gore moguće je zaleđivanje kiše pri tlu, kao i pojava ledene kiše, naveo je Ćosić.

Za danas zatim ponovo 10. januar očekuje se jak južni vjetar, u višim predjelima na sjeveru sa olujnim karakterom.

„Jake padavine i obilna količina kiše (jači snijeg u najvišim planinama Durmitor-Bjelasica-Prokletije Crne Gore i Albanije), očekuju se u regionu na sjeveru-sjeverozapadu Albanije pa u pravcu i centralnih i južnih djelova Crne Gore. U najkišnijim oblastima ovog regiona očekuje se akumulirana količina kiše oko 200-300 l/m2 . Zbog očekivane obilne količine vode, očekuje se nastavak naglog porasta nivoa vodostaja u rijekama, potencijalne posljedice zbog obilne količine vode moguće su u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž saobraćajnica naročito one koje presecaju planinske kosine i na mjestima-na terenu gdje su vršeni ili se vrše obimni gradjevinski zahvati uz mogućnost na lokalnu pojavu klizišta-odrona“, istakao je on.

Ova meteorološka situcija, može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još