Đukanović: „Moji konkurenti imaju naum da CG bude plijen velike Srbije, a u meni vide svoje neuspjehe“

 Đukanović: „Moji konkurenti imaju naum da CG bude plijen velike Srbije, a u meni vide svoje neuspjehe“

U Crnoj Gori treba jasnije definisati proevropsku platformu, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, navodeći da je siguran da će se uz Demokratsku partiju socijalista (DPS) naći i neke partije iz vlasti, koje prihvataju Crnu Goru kao građansku državu.

On je u intervjuu za Televiziju Nova BiH rekao da je snaga DPS-a veoma respektabilna i da ona onemogućava nacionalizam i šovinizam, “koji je digao glavu opet na Zapadnom Balkanu da ostvari svoj naum u Crnoj Gori”.

“Ostaje naš zadatak da dalje radimo na širenju svog koalicionog kapaciteta”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je zrelo za promjenu platforme za buduće djelovanje.

Do danas su, kako je kazao Đukanović, uglavnom djelovali na platformi koja je bila suverenistička, procrnogorska i koja je bila demarkaciona linija u odnosu na drugu platformu, koja je bila anticrnogorska.

“Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU“,
istakao je on.

Đukanović je ocijenio da je DPS na izborima u Nikšiću napravio izuzetan rezultat.

On je naveo da su ti izbori uslijedili nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih, na kojima je DPS, poslije 30 godina kontinuirane vladavine, otišao u opoziciju.

„Većina političkih analitičara i u Crnoj Gori i regionu su pretpostavili da će to biti početak kraja DPS-a, slijedeći nešto što je iskustvo svih partija, koje dugo i kontinuirano vrše vlast”, rekao je Đukanović.

To se, kako je naveo, u ovom slučaju nije dogodilo.

“Drugo što želim da skrenem pažnju jeste da je u strukturi podrške, koju je dobila državna vladajuća koalicija, došlo do promjene”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, jedan ogoljeli i ekstremni nacionalizam je doživio ozbiljan poraz.

“Taj nacionalizam, kojeg oličava Demokratski front u Crnoj Gori, na ovim izborima imao je brutalnu podršku državne vlasti Srbije i svih prorežimskih ili, manje više, svih medija iz Beograda, pa uprkos tome izgubio je tačno jednu trećinu podrške u samo ovih šest mjeseci“,
rekao je Đukanović.

Crna Gora, prema njegovim riječima, ima tu specifičnost, unutrašnju podijeljenost, koja se, nažalost, reflektuje i na pitanju državnog statusa.

„I na referendumu o nezavisnosti i svim dosadašnjim izborima, do 30. avgusta prošle godine, ta suverenistička i proevropska većina imala je vrlo stabilnu prednost u odnosu na predstavnike druge, u suštini, antievropske politike u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.

On smatra da je splet raznih okolnosti doveo do toga da na parlamentarnim izborima dođe do blage promjene u odnosu snaga na političkoj sceni.

Đukanović je kazao da je uvjeren da to neće dovesti do ugrožavanja nezavisnosti suvereniteta Crne Gore, a samim tim da to nipošto neće ugroziti ni dalji put evropskog razvoja države.

On je naveo da ga ne iznenađuje retorika političkih konkurenata.

„Oni 30 godina u meni vide problem za svoje neuspjehe i danas vide u meni i u stranci koju predvodim posljednju barijeru za ostvarivanje svog nauma – da Crna Gora opet bude plijen velike Srbije. Zato oni i ne govore o drugome, nego nekako da vide leđa Milu Đukanoviću”,
kazao je Đukanović.

Kako je rekao, oni su se prevarili i izbori u Nikšiću su to pokazali.

“Mislim da bi 99,9 odsto evropskih, demokratskih partija bilo presrećno i ne bi vjerovalo da su ostvarili na nekim izborima 40 ili 41 odsto“, dodao je Đukanović.

Izvor: Antena M/Mina

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još