Jelena Borovinić Bojović: „Za nekoliko dana stižu ruske vakcine“

 Jelena Borovinić Bojović: „Za nekoliko dana stižu ruske vakcine“

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je kako očekuju uskoro dolazak ruskih vakcina u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„U narednih nekoliko dana očekujemo dolazak ruskih vakcina“, kazala je resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović gostujući na TV Vijesti. Tačan datum će, kako dodaje, objaviti kada dobije informacije iz Rusije.

Očekuje se isporuka od 50.000 vakcina u prvom kvartalu i 50.000 u drugom kvartalu. Količina od 50.000 doza je namijenja za 25.000 ljudi jer se vakcina daje u dvije doze.

Pošto se dolazak vakcina kako je navela očekuje etapno, u prvoj isporuci se očekuje navodi 5.000 doza.

Kada je riječ o Fajzerovoj vakcini, ministarka je navela da se očekuje potpisivanje ugovora, te dolazak njihovih vakcina do početka marta.

Borovinić-Bojović kaže i da se Srbija ponudila da donira Fajzerove vakcine Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali se čeka odobrenje Fajzera. Tvrdi da je Vlada uradila sve kako bi vakcine što prije stigle u Crnu Goru.

Ona je saopštila da je mutacija virusa sigurno prisutna u našoj zemlji, ali kako je istakla čeka se zvanična potvrda svakog dana.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Dragan Laušević je kazao da su simptomi novog soja isti kao i kod običnog, da je virus zarazniji, ali da nije smrtonosniji.

Borovinić Bojović navodi da Vlada nije odbila nijednu donaciju, ali da nijesu mogle biti prihvaćene jer bi kako kaže ugrozili bilateralne odnose sa zemljama sa kojima pregovaraju o vakcini.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još