Komplikuje se izbor za šefa policije: Novi direktor nakon usvajanja novog zakona

 Komplikuje se izbor za šefa policije: Novi direktor nakon usvajanja novog zakona

Foto: gov.me

Direktor Uprave policije biće izabran nakon što bude usvojen novi zakon koji će omogućiti da se ta procedura obavi u kratkom roku i na zakonit način, potvrđeno je Danu iz više izvora.

Planirano je da do Nove godine bude donijet zakon kojim će se riješiti pitanja imenovanja prvih ljudi u svim javnim ustanovama.

Konkurs za direktora Uprave policije biće raspisan već u januaru naredne godine.

Međutim, ističe Dan, zabrinjavajuća je namjera da dio nove vlasti planira da do izbora direktora, na „čuvanje” službu ostavi jednom od dvojice najodanijih saradnika Veselina Veljovića.

Tako su juče obavljeni razgovori sa Veljovićevim pomoćnicama Veskom Damjanovićem i Draganom Blagojevićem. Njima je, kako saznaje Dan, predočena mogućnost da budu na čelu Uprave policije do raspisivanja konkursa.

Ovakvu mogućnost iz više vladajućih partija pravdaju kao jedini način i prelazno rješenje da se na zakonit način dođe do zakonito izabranog direktora.

Tako, međutim, ne smatraju pravni eksperti iz ove oblasti.

Kao jedan od načina da se najbrže dođe do rješenja je usvajanje leks specijalisa koji bi podrazumijevao totalni reizbor.

Kao jedan od načina da se ispoštuje zakon je i da se iskoristi činjenica da je upravo Damjanović u v.d. stanju još od avgusta, pa Vlada može da donese rješenje o prestanku v. d. stanja i na njegovo mjesto postavi novog v. d. pomoćnika.

Novi pomoćnik može biti imenovan za v.d. direktora Uprave policije do okončanja konkursa. Na taj način bi nova vlast, sa svojim kadrovima, mogla da krene odmah sa reformom službe i ne čeka još dva mjeseca na to i omogući dalje zloupotrebe u Upravi policije.

Da se stvari oko izbora direktora policije komplikuju pokazuje i činjenica da Veselin Veljović na jučerašnjoj sjednici Vlade nije smijenjen niti je podnio ostavku.

Tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem 7. decembra Veljoviću je, prema saznanjima Dana, saopšteno da su neophodne promjene u policiji i da će, ukoliko ne podnese ostavku, biti smijenjen na prvoj sjednici Vlade.

Abazović je nakon sastanka na svom tviter nalogu napisao da je dogovoreno da Veljović više neće biti direktor Uprave policije. Još uvijek aktuelni direktor policije kazao je nakon tog sastanka za naš list da ne želi da komentariše tu objavu potpredsjednika Vlade. Izbjegao je da odgovori na pitanje da li će podnijeti ostavku.

Pitanje prestanka mandata direktora Uprave policije propisano je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

Rezervna mogućnost je da Vlada, na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, prvo imenuje v.d. pomoćnika direktora koji je ujedno njihov kandidat za direktora, a potom ga postave i za v. d. direktora Uprave policije.

Za vrijeme obavljanja dužnosti vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije ima ovlašćenja, prava, obaveze pomoćnika direktora Uprave policije.

Vršioca dužnosti određuje Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Nakon predloga ministra, do imenovanja novog direktora primjenjuje se Zakon o unutrašnjim poslovima, uz prethodnu saglasnost Vlade, određuje se jedan od pomoćnika ili vršilaca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije da obavlja poslove direktora u periodu od šest mjeseci.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još