Krapović: „Da se privedu odgovorni za pad državnih garancija“

 Krapović: „Da se privedu odgovorni za pad državnih garancija“

Proces oporavka zemlje koja je, poslije 30 godina, dočekala promjene biće mukotrpan i dugačan. Dodatan problem za oporavak ekonomije predstavlja i epidemiološka situacija u kojoj se cijeli svijet našao, a jedan od zadataka prve demokratske Vlade Crne Gore biće lociranje odgovornosti za pad državnih garancija u slučajevima KAP, Željezara, Montenegro Airlines, Pobjeda i WTE (projekat zbrinjavanja otpadnih voda u Budvi). To je izjavio potpredsjednik Demokrata i poslanik Dragan Krapović.

„Kada se steknu uslovi, odnosno kada prije svih ostalih, tužilačke institucije budu radile svoj posao po zakonu i u punom kapacitetu. Apelujem da se posebna pažnja treba obratiti na najsvježiji slučaj naplate državne garancije u iznosu 29,3 miliona eura od strane EVN/WTE. Poslednja Vlada DPS-a, kao i sve prethodne, učestvovala je u ovim veoma sumnjivim poslovima, prvo ranije odobravajući i izdajući garancije, a kasnije praktično zataškavajući ovakve kriminalne kombinacije OKG Budva i EVN/WTE“, kazao je Krapović.

On je izjavio da Vlada Duška Markovića evidentno nije uradila svoj dio posla, isto kao ni SDT Crne Gore koji vodi izviđaje godinama unazad.

„Pošto je Vlada Duška Markovića iz njoj poznatih razloga nije radila svoj posao, nova Vlada ima obavezu da veoma brzo izađe sa stavom povodom ovog pitanja i pokrene neophodne procese kako bi se sve u vezi sa ovim veoma sumnjivim poslovima razjasnilo što prije! Ovo pogotovo kada znamo da će ubrzo uslijediti arbitražni postupak između opštine Budva i EVN/WTE. Vjerujem da bi iskrenim i energičnim naporom Opštine, Vlade i pravosudnih institucija Crne Gore, odgovorni bili kažnjeni u skladu sa zakonom, te da bi EVN/WTE izgubili arbitražu, što im ne bi bilo prvi put. Velika šteta, koja je nanesena Opštini Budva, životnoj sredini i turizmu Crne Gore, mogla bi biti donekle nadoknađena, a građani Crne Gore i Budve bi dobili satisfakciju. U suprotnom, imaćemo nove troškove i plaćanja prema EVN/WTE, nećemo imati adekvatno zbrinute otpadne vode u Budvi (koja čini polovinu turizma/ekonomije Crne Gore), i moraćemo još novca da potrošimo da bi sistem doveli na neohodan nivo, a to ponovo treba da plate građani Budve i Crne Gore. Za mene je tako nešto neprihvatljivo, a, nadam se, i za mandatara Krivokapića i buduću Vladu Crne Gore“, zaključio je Krapović.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još