Krapović: „Moratorijum na lov je jedno od rješenja, dosljedno sprovoditi zakon“

 Krapović: „Moratorijum na lov je jedno od rješenja, dosljedno sprovoditi zakon“

Moratorijum na lov je jedno od rješenja kojim bi se omogućila zaštita ugroženih i skoro ugroženih vrsta, kazao je predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović povodom odstrijela mečke u Beranama.

On je poručio da medvjed, kao zaštićena vrsta u Evropi, taj status mora da uživa i u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu na putu ka EU.

“Očuvanje medvjeda u prirodi naš je zajednički interes za budućnost. Radi njegovog očuvanja neophodno je pravilno upravljati ovom populacijom uz podizanje svijesti stanovništa i učenje o tome da se ne degradiraju staništa medvjeda, pa samim tim neće ni biti prinuđen da se približava naseljima”, naveo je Krapović u reagovanju.

Ukazuje i da Krivični zakonik kao krivično djelo prepoznaje ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

“S tim u vezi, pozivam sve institucije da dosljedno sprovode zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta i njihovih staništa kako se ni ova ni slične situacije nikada više ne bi ponovile. Odbor u čijoj je nadležnosti oblast lovstva sa punom pažnjom će pratiti pripremu i implementaciju zakonskih rješenja u oblasti divljači i lovstva”, zaključio je Krapović.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još