MCP: „Badnji dan bez masovnog okupljanja“

 MCP: „Badnji dan bez masovnog okupljanja“

Foto: MCP

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke saopštili su da u veoma lošem epidemiološkom trenutku, a u skladu sa propisanim mjerama, za Badnji dan neće organizovati uobičajen program i okupljanja ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

„Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i tjelesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti“, navodi se u saopštenju.

Oni su , zbog velikog broja slučajeva inficiranih koronavirusom, apelovali na pravoslavne vjernike i sve ostale građane da poštuju zdravstvene mjere i ljekarska uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti COVID-19, izazvane pomenutim virusom.

„Ne smije se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo mjera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima“, kazali su iz MCP i EBN.

Kako su istakli, poslije jutarnjeg bogosluženja, u toku cijelog dana vjernici će moći da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu.

„Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima. Ovo je prava prilika da se podsjetimo kako su se ovi božićni dani uvijek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umjesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vrijeme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog“, naveli su.

Na Božić će biti služeno i po nekoliko Liturgija u većim hramovima i manastirima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama.

„Podsjećamo da boravak na Božićnom bogosluženju bude u skladu sa propisanim mjerama koje su od ranije na snazi. Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mjestima stanovanja. Neka se Hristos Bogomladenac zacari u srcima svih ljudi, da naše duše postanu vitlejemske pećine ispunjene božanskim mirom, radošću, ljubavlju i molitvom za brzo ozdravljenje svih onih koji stradaju od ovog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrijepljenje svih koji se trude da im pomognu na putu iscjeljenja: ljekara, drugog medicinskog osoblja i svih dobročinitelja“, dodaje se u saopštenju.

Podsjetili su da je pravoslavna crkva, odmah po proglašenju epidemije u martu ove godine prekinula organizaciju masovnih litija, koje su tada išle ulicama crnogorskih gradova, te da je i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.

„Mnoge proslave, osvećenja hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od dvadeset godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi. Neki od najvećih godišnjih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima“, zaključili su.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još