Gotova opsada, Kongres nastavio rad. Jedna osoba ubijena u napadu, Tviter blokirao Trampa (FOTO)

 Gotova opsada, Kongres nastavio rad. Jedna osoba ubijena u napadu, Tviter blokirao Trampa (FOTO)

Pristalice Donalda Trampa upale su u zgradu Kongresa SAD i prekinule zasjedanje. Uslijedili su sukobi, povišene tenzije uz, za sada, jednu potvrđenu žrtvu.

Oni su probili policijski kordon ispred glavnih stepenica na ulasku i ušli u zgradu parlamenta.

Svi Kongresmeni su hitno evakuisani, a u zgradi Kapitola situacija je satima bila napeta.

Naoružane pristalice odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa okupile su se kasno sinoć u Atlanti ispred sjedišta vlade savezne države Džordžija, zbog čega su njeni lideri odlučili da evakuišu tu zgradu.

Zasijedanje oba doma Kongresa SAD koji je večeras trebalo da potvrdi pobjedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu. Mediji prenose da je policija je u Vašingtonu upucala jednu od demonstrantkinja ispred zgrade Kongresa SAD. Pronađene su najmanje dvije eksplozivne naprave. Izabrani predsjednik SAD-a Džozef Bajden izjavio je da neredi u Vašingtonu ne predstavljaju Ameriku. Aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je demonstrante okupljene ispred zgrade Kongresa da se raziđu.

Članove Kongresa SAD je policija najprije savjetovala da stave gas maske, navodi Asošiejted pres. Oni su ubrzo zatim evakuisani.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je blokirala zgradu Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Pošto su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima.

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Nakon što je policija blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene jsednice nakon što su na zajedničkom zasijedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nijesu opredijeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsjednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično se objavljuju tek danas na zajedničkom zasijedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasijedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat odmah nastavljaju odvojena zasijedanja.

Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom slijedi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je demonstrante okupljene ispred zgrade Kongresa da se raziđu.

„Razumijema vašu bol. Imali smo izbore na kojima smo pokradeni. Svi to znaju, pogotovo druga strana. Ali sada morate da idete kućama. Potreban nam je mir. Potreban nam je red i zakon“, rekao je Tramp.

On je dodao da ne želi da vidi povrijeđene građane SAD.

„Veoma je težak period. Nikada nije bilo ovako, kada može nešto poput ovoga da se desi. Ali ne možemo reagovati kako oni očekuju. Zato idite kući. Znam kako se osjećate, ali idite kući“, zaključio je.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još