Narandžasti alarm: danas su moguće poplave

 Narandžasti alarm: danas su moguće poplave

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da je zbog obilne kiše koja je padala prethodnih dana i najavljenih padavina za subotu, nedjelju i ponedjeljak u područjima sa povećanim rizikom od poplava, moguće komplikovanje stanja na terenu. Zato ih poziva da prate situaciju i poštuju preporuke nadležnih službi i organa.

U skladu sa najavom Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju o nepovoljnim meteorološkim prilikama u Crnoj Gori, Direktorat za vanredne situacije MUP-a sa ostalim subjektima sistema zaštite i spašavanja permanentno prati razvoj događaja na terenu i u tom kontekstu obavještava javnost da je trenutna situacija stabilna.

“Međutim, zbog obilne kiše koja je padala prethodnih dana i najavljenih padavina za subotu poslije podne, nedjelju i ponedjeljak u vidu obilne kiše i topljenja snijega, u područjima sa povećanim rizikom od poplava moguće je komplikovanje stanja na terenu. Dakle, na ovim područjima postoji potencijalna opasnost od poplava, te  pozivamo građane da prate situaciju i poštuju preporuke nadležnih službi i organa”, navodi se u saopštenju.

Kompletan sistem zaštite i spašavanja će narednih dana biti u stanju pune pripravnosti kako bi pravovremeno i efikasno reagovao u odnosu na razvoj situacije na terenu.

“Pod pažnjom će biti cijelo područje Crne Gore, a posebno dio tzv. jadranskog sliva (Zeta, Morača), područje oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane”, kazali su iz MUP-a.

Na osnovu komunikacije sa partnerskim službama iz Albanije koja se odvijala prethodnih dana, obaviješteni su o ispuštanju vode iz hidroelektrana na Drimu, od kojih značajno zavisi vodostaj Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

“Komunikacija će se nastaviti i narednih dana, i u slučaju potrebe građani će biti pravovremeno obaviješteni o količini ispuštene vode.Podsjećamo građane da informacije o stanju na terenu i o postupanju u najavljenoj situaciji mogu dobiti na brojeve: 112 – OKC Direktorata za vanredne situacije MUP-a i 123 – opštinske službe zaštite i spašavanja”, zaključili su iz MUP-a.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još