Nove mjere „zaključale“ Srbiju za vikend

 Nove mjere „zaključale“ Srbiju za vikend

Beograd tokom policijskog časa

Vlada Srbije usvojila je najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 koje sjutra stupaju na snagu, a po kojima ugostiteljski objekti, tržni centri i prodavnice garderobe neće raditi od petka u 17 časova do ponedjeljka u pet časova.

Kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi će od ponedjeljka do petka raditi od pet do 17 časova pri čemu je ugostiteljskim objektima dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna djelatnost.

Od petka u 17 časova do ponedjeljka u pet časova neće raditi ni kladionice, kockarnice, dječije igraonice, frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu ljepote, teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Tim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od pet ujutru do 17 časova, odlučila je vlada na današnjoj sednici.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gdje se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (djelatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od šest časova ujutru do 15 časova a bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će da rade radnim danima, kao i subotom i nedjeljom, do 17 časova.

Izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smještaja i koji mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend dok profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bijele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

“Sve mjere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimu, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to vidjeti i u brojevima zaraženih građana koronavirusom. Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mjera“, stoji u saopštenju.

Vlada i Krizni štab apelovali su na građane da se ponašaju odgovorno i da se ne okupljaju u stanovima, privatnim smještajima niti u bilo kojim drugim prostorima jer time kako se navodi, ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju cjelokupnu okolinu.

„Neodgovornim ponašanjem direktno ugrožavamo naš zdravstveni sistem i iskazujemo nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta podnose najveći teret borbe protiv koronavirusa“, piše u saopštenju.

Dodaje se da ostaju na snazi „dobro poznate epidemiološke mjere i preporuke“, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovnog pranja ruku, držanja odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcije svih površina i čestog provjetravanja prostorija.

Izvor: Beta

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još