„Nove podjele na Balkanu najviše bi naškodile Crnoj Gori i BIH“

 „Nove podjele na Balkanu najviše bi naškodile Crnoj Gori i BIH“

Nezvanični diplomatski dokument o novima podjelama na Balkanu, koji je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel, pokušaj je ruskog uticaja na Zapadni Balkan, ali i podrivanja Evropske unije, smatra hrvatski analitičar Davor Đenero. Najveće žrtve takvog prekrajanja granica, smatra Đenero, bile bi Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Uvjeren je, međutim, da taj dokument Brisel neće ni razmatrati.

Neslužbeni diplomatski dokument o navodnom prekrajanju granica na područiju bivše Jugoslavije koji je navodno iz Slovenije poslat u Brisel, za Đenera je skandalozan i, kako kaže, jednako razoran za Evropu ali i balkanske države na koje se odnosi.

„Najveće žrtve ovakvog tipa razmišljanja su Crna Gora i BiH, a nakon toga slijede Kosovo i Sjeverna Makedonija. Ideja da je moguće završiti raspad Jugoslavije tako što će da se razore dva politička identiteta kakva su Crna Gora i BiH je posvađan sa pameću jer se radi o političkim identitetima koji su stariji od prve i druge Jugoslavije“, kaže Đenero.

A, ko to ima interes da na Balkanu opet prekraja granice i navodno pripaja Republiku Srpsku Srbiji, a Kosovo Albaniji? Đenero nema dilemu da je takav scenario došao od Rusije.

„BiH je uzdrmana već time što je RS na neki način priznati rezultat rata, a razaranje BiH je ideja da se Rusiji otvori put geopolitičkog uticaja na sam rub Evrope“, navodi Đenero.

On kaže da se ruski uticaj vidi i na evropskoj strani jer dokument dolazi od onih struktura koje kako vjeruje ta država finasira da bi podrivala Evropsku uniju.

No uprkos tome, Đenoro vjeruje da sve to neće uticati na odluke Brisela.

„Uvjeren sam da ovaj dokument neće biti ozbiljno razmatran i da radi o jednom irelevantnom pokušaju ruskog miješanja i unošenja zbrke u Evropskoj uniji“, smatra Đenero.

Spekulacije o navodnom diplomatskom dokumentu koji je iz Slovenije proslijeđen Briselu izazvao je prethodnih dana burne reakcije u regionu. Sa zvaničnih adresa Slovenije, međutim, tvrdnje o dokumentu više puta su negirane i ocijenjene kao pokušaj kompromitacije tamošnje vlasti koja sredinom godine preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Izvor: TVCG

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još