Postignut dogovor oko tužilačkih zakona

 Postignut dogovor oko tužilačkih zakona

Foto: FOS media

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je nakon sastanka lidera političkih partija parlamentarne većine da su postigli dogovor oko tužilačkih zakona, te da je ostala samo tehnička procedura.

„Potrebno je da borba protiv kriminala i korupcije i ta ruka pravde dođe u Crnu Goru. Zakon je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije. Nećemo preskočiti nijednu stepenicu onoga što bi trebalo da bude parlamentarni proces“, rekao je Abazović.

Sve moguće sugestije sa ciljem poboljšanja teksta su, kako je naglasio, dobrodošle.

„Narednih dana ćemo sa predlogom ići ka institucijama, a onda otvoriti i širu raspravu u javnosti. Ovo je nešto što je nasušna potreba našeg društva da omogućimo da tužilastvo profunkcioniše. Mislim na predlog izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu“, ocijenio je Abazović.

Nada se da će biti zakazano Vijeće za nacionalnu bezbjednost. 

„Svi koji izazivaju tenzije i incidente rade direktno protiv Crne Gore, njenih nacionalnih interesa i turističke sezone. Ako iko pokuša da remeti javni red i mir državni organi će odgovoriti promptno“, kazao je Abazović.

Ovo, kako je poručio nije prijetnja.

„Vrijeme je da svi spustimo loptu. Ovo je situacija koja ne odgovara nikome osim DPS i njenim kriminalnim strukturama“, naveo je Abazović.

Lider Nove srpske demokratije Milan Knežević kazao je da je nakon trećeg sastanka došlo do potpunog usklađivanja tužilačkih zakona.

„Demokratski front je prihvatio predlog Evropske komisije i Dritana Abazovića koji korespondira sa preporukama kojima bi se utvrdile nadležnosti tužilaca. Vjerujem da ćemo sjutra uz neke sitne popravke i pravna definisanja predlog zakona pustiti u proceduru i da se krajem aprila ili početkom maja izjasnimo o tim predlozima u Skupštini“, najavio je Knežević.

Prema predlogu budžeta će se, dodaje, odrediti tako što će ukazati na neke falinke kako bi budžet bio bolji.

„Mi želimo da Crna Gora dobije budžet koji će biti po mjeri njenih građana“, kazao je Knežević. 

Premijer Zdravko Krivokapić je danas direktno optužio Veselina Veljovića da stoji iza komitskih okupljanja.

„Na Krivokapiću je da podnese prijavu protiv Veljovića, a ako on to ne uradi onda treba glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić“, smatra Knežević.

Imaju, prema njegovim riječima, dovoljno dokaza i činjenica da Veljović bude odmah uhapšen i procesuiran.

„Valjalo bi i da premijer što prije zakaže sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Očigledno je da niko u institucionalnom smislu ne može da upre pstom ni u Veselina Veljovića, ni Zorana Lazovića, ni Mila Đukanovića“, kazao je Knežević.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još