Promocija romana Kastigulja, Jasenke Lalović danas u Akademiji znanja

 Promocija romana Kastigulja, Jasenke Lalović danas u Akademiji znanja

Foto: JU Muzeji i galerije

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, a uz poštovanje mjera u suzbijanju širenja koronavirusa, danas u amfiteatru Akademije znanja u Budvi biće promovisan novi roman Jasenke Lalović „Kastigulja“.

Roman predstavlja treći dio trilogije „Brda od pelina“, koju sem „Kastigulje“, čine dosad objavljeni romani: „S one bande moje gore“, i „S ove bande moje gore“.

Promocija počinje u 19 časova, a učestvuju: Jasenka Lalović, autorka, Tanja Vujović, spisateljica, Dubravka Drakić, glumica i Stanka Stanojević, moderatorka.

Roman Kastigulja (osramoćena žena) zatvara krug autorskog opusa
Jasenke Lalović, kao završni nastavak prijašnja dva romana.
Trilogija, koju je sada moguće promatrati u cjelini, djelo je književnice koja jasnim izričajem, slojevitim i preciznim opisima likova i njihovih sudbina, dobacuje do same biti uloge žene u crnogorskom društvu.

Takvoj je ženi, u unaprijed zadanim ulogama, daj bože da ih je više, ali uglavnom su svedene na onu jednu u stoljetnom, dato da prenosi i trpi tradicionalna, najčešće nepisana pravila, ona koja ne podnose propitivanja i sumnju, ona pravila koja sjedaju na teret ženi, jer ona je ta što će nepogrešivo i dobrovoljno čuvati obraz, ugled i čast porodice“ – zapisao je između ostalog u svom kritičkom osvrtu na roman pod nazivom Žena-stup Nikola Gamilec, novinar i publicist iz Zagreba.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još