Prvog dana Vladu kritikuju i opozicija i vlast

 Prvog dana Vladu kritikuju i opozicija i vlast

Ekspoze i sastav buduće Vlade Zdravka Krivokapića kritikovali su u Skupštini i vlast i opozicija.

Predstavnici parlamentarne većine poručili su da će podržati buduću uprkos brojnim primjedbama na račun njegovog ekspozea i sastava kabineta, dok je opozicija oštro kritikovala personalna rješenja i predloženi program.

Šef poslaničkog Kluba DPS-a Danijel Živković, kazao je kako je jasno da će vlada biti nestabilna te da ulazimo u period “ozbiljne političke krize”, jer će, kako dodaje u Parlamentu imati manjinsku podršku.

“Ako je sve to tako postavlja se pitanje na koji način će te vi sve ovo sprovesti u djelu”, kazao je Živković, Krivokapiću.

Navodi da u Skupštini nema ni pet poslanika koji će iz “srca podržati model vlade ovakve kakva je sada”. Živković je kazao i se može govoriti o jednonacionalnoj vladi.

Mislim da ulazimo u jedan eksperimentalni period sa ozbiljnom političkom nestabilnošću i vjerujem da će građani vrlo brzo imati priliku da revidiraju i isprave svoju odluku na narednim vanrednim izborima. Do tada, neka znaju da će na ovoj strani biti ljudi koji će se boriti za multinacionalno, građansko društvo, i EU perspetivu Crne Gore”, poručio je Živković.

Šef poslaničkog kluba ZBCG Slaven Radunović kazao je da je nova Vlada, vlada kompromisa i “samo je ovakva morala da se izglasa”.

“Imaćete punu podršku svih 16 poslanika ovog kluba i moju ličnu, dok budete radili onako kako se od vas očekuje. A vjerujte mi, ako bude most za bježanje korumpiranog rukovodstva DPS-a za prelazak u mirne vode, bićete srušeni istog dana, pa da će se sve na ovom svijetu srušiti”, kazao je Radunović.

Naveo je i da će nova Vlada imati šansu. “Ali građani širom držite otvorene oči, kao što ćemo mi da radimo”, zaključio je Radunović.

Bogdanović: Ministri da znate da nijeste vječiti

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je su za mirnu tranziciju vlasti svi zaslužni i vlast i opozicija i građani.

“Pred Crnom Gorom su teška socio-ekonomska vremena, a pred Vladom veliki izazovi. Gospodine Krivokapiću u jednom će vam biti zaista lako, ako budete služili Crnoj Gori i narodu Crne Gore nemojte da brinite za rezultate”, kazao je Bogdanović.

Naveo je i da će poslanici biti kontrolori buduće vlasti, ali i njihovi saradnici.

“Vi budući ministri da znate da nijeste vječiti”, poručio je Bogdanović i dodao da Vlada mora da radi za sve građane.

“Patriotizam je nešto što sad stvaramo da damo razloga ljudima da vole Crnu Goru”, poručio je Bogdanović i ponovio da će Demokrate glasati za novu Vladu, kojoj daju četvorogodišnji mandat.

Lider PzP-a kazao je da u Vladi Zdravka Krivokapića ima više članova DPS-a nego DF-a, što kako dodaje nije uredu.

“Vaša politička pozicija je da zaštitite DPS, a da napravite političku štetu DF-u. To je legitimno, samo nije legitimno što nijeste izašli na izbore sami i osvojili glasove i onda bi mi imali realnu političku konotaciju”, kazao je Medojević u Skupštini.

Lider Socijaldemokrata, Ivan Brajović, istakao je da će napadati sve predloge mandatara sa kojima se ne slažu, ali i podržavati ono što dobro za Crnu Goru.

„Nisam odugovlačio sa konstitutivnom sjednicom, predsjednik države nije odugovlačio sa davanjem mandata. Mislim da smko pokazali kako se treba ponašati kao opozicija u parlamentu do kojeg svi držimo. U prošlom sazivu, vi se niste ponašali tako. Vi ste nas opstruirali, prvo totalnim bojkotom parlamenta, a onda neglasanjem za set izbornih zakona, pa za funkcije u tužilaštvu i sudstvu. Nije za očekivati da ćete nam davati vjetar u leđa, ali neki u u tom bojkotu istrajali do kraja mandata“, naveo je Brajović.

Naglasio je da je 2/3 glasova bilo za to da Crna Gora izađe iz NATO-a, poništi priznanje Kovoda…

„Svako ko glasa za ovu Vladu, udara u temelje Crne Gore, temelje građanske, multietničke i multivjerske i sekularne Crne Gore… Da li je ovo vlada građanske Crne Gore, ako budući premijer govori da je ovo srpska država, a buduća ministarka Bratić Crnogorce naziva novocrnogorcimka, montenegrinima, koji su pristali da budu dio nacionalnog inženjeringa. Da li je Vlada multietnička i multivjerska, ako u njoj nema predstavnika manjina. Ova Vlada, barem po ovome što čujemo, to nije“, kazao je Brajović.

Istakao je da vjeruje da nijedan od opozicionih poslanika neće glasati za ovu Vladu.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još