Rusi u Crnoj Gori protestvovali zbog hapšenja Alekseja Navaljnog

 Rusi u Crnoj Gori protestvovali zbog hapšenja Alekseja Navaljnog

Foto: RSE

Nekoliko desetina, uglavnom ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori, okupilo se u nedjelju na središnjem podgoričkom Trgu nezavisnosti kako bi iskazali podršku ruskom opozicionom vođi Alekseju Navaljnom i zatražili njegovo puštanje iz pritvora.

Okupljeni su, u znak protesta zbog zapšenja ruskog oporbenjaka nosili transparente s porukama “Sloboda za Navaljnog“, “Sud za Putina”, “Rusija ubija”, “Nešto je trulo u državi Rusiji”.

Istim povodom, 23. januara, grupa ruskih i crnogorskih državljana prosvjedovala je ispred ambasade Ruske Federacije u Podgorici, a i u Herceg Novom gdje stalan boravak ima značajan broj od nekoliko hiljada Rusa koji su se posljednjih deset godina nastanili u Crnoj Gori.

Pristalice Alekseja Navaljnog, kojeg su ruske vlasti uhapsile17. januara po povratku iz Njemačke gdje se liječio od posljedica trovanja već dva dana protestvuju širom Rusije zahtijevajući njegovo oslobađanje.

Navaljni se u Njemačkoj pet mjeseci liječio od trovanja nervnim agensom za šta je optužio rusku Federalnu službu sigurnosti (FSB) i predsjednika Vladimira Putina, što je Kremlj je odbacio.

Uhapšen je po povratku u Rusiju zbog kršenja uslovne kazne.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još