Stigao kontingent od 24.000 doza vakcine AstraZeneka

 Stigao kontingent od 24.000 doza vakcine AstraZeneka

Kontingent od 24 000 doza vakcine Astra Zeneka danas je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma. Ovo je prva isporuka i dodatne količine se očekuju u narednom periodu. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru mehnizma COVAX odobrene su od strane SZO, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

„Ogromno mi je zadovoljstvo što danas mogu da obavijestim crnogorsku javnost da je upravo stiglo 24 000 doza Astra Zeneka vakcina iz COVAX inicijative, što predstavlja prvi kontingent od ukupno 84 000 doza koje će stići u Crnu Goru“, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost britanskoj ambasadorki NJ.E. Keren Medoks, delagaciji EU i ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u i svima ostalima koji su, kako je kazala, dali nemjerljiv doprinos da ova vakcina stigne u Crnu Goru.

„Ovo je upravo još jedan dokaz velike solidarnosti i iskrenog prijateljstva sa svim zemljama Evropske unije, koje su na ovaj način značajno doprinijele procesu vakcinacije u Crnoj Gori. Još jednom apelujem i molim sve građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju i da ne zaborave pri tome da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju kako ličnog zdravlja, tako i zdravlja naših građana“, poručila je ministarka Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još