Vrtići se otvaraju, organizovanje nastave prepušteno školama

 Vrtići se otvaraju, organizovanje nastave prepušteno školama

U 11 crnogorskih opština, među kojima i Budva, vrtići će raditi, dok je organizovanje nastave prepušteno samim školama, što znači da mogu birati između redovnog i online modela, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da škole neće raditi u Baru, Podgorici, Plužinama, Cetinju, Ulcinju, Šavniku, Nikšiću, Herceg Novom, Beranama, Bijelom Polju, Kotoru, Pljevljima i Mojkovcu.

Božović je rekla da je Komisija za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID 19, u koordinaciji sa Vladinim Savjetom, donijela nove mjere za Berane koje važe večeras od ponoći do 31. marta.

Kako je navela, zabranjuju se ulazak i izlazak iz Berana, a tranzit kroz tu opštinu dozvoljen.

„Zabranjeno je kretanje od 21 do pet sati narednog dana. Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene, odnosno nastava se organizuje na daljinu“, kazala je Božović.

U Beranama je, kako je rekla, zabranjeno organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, rad restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekata.

Vlasnici su, kako je navela Božović, obavezni da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata.

Ona je dodala da je u Beranama dozvoljeno pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu.

„Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica“, kazala je Božović.

U Beranama je zabranjen rad tržnih centara, štandova i tezgi, rad fitnes centara i teretana.

Mjera se, kako je navela Božović, ne odnosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

„Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dvije punoljetne osobe na otvorenom javnom mjestu“, rekla je Božović.

Zabranjuje se, kako je navela, rad priređivača igara na sreću.

Ona je kazala da je u Beranama dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20 sati, kao i rad neprehrambenim prodavnicama.

Kako je rekla, dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela od sedam do 18 sati.
Božović je rekla da se u Šavniku od ponoći do 31. marta zabranjuju ulazak i izlazak iz opštine.

Zabranjeno je kretanje građana od 21 do pet sati, kao i masovna okupljanja i javni skupovi na otvorenom i zatvorenom.

U Šavniku se zabranjuje rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu.

U toj opštini, kako je navela Božović, zabranjeno je organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima.

Kako je kazala, zabranjen je rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, a obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane.

„U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu“, navela je Božović.

Ona je kazala da je u Šavniku zabranjen rad automata na svim mjestima.

Zabranjuje se, kako je rekla, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost – frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti.

„Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge“, navela je Božović.

Zabranjene su, kako je rekla, i djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru.

„Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima“, kazala je ona.

Božović je rekla da se u Šavniku zabranjuje rad priređivača igara na sreću.

„Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica“, kazala je ona.

Božović je rekla da su od subote u Herceg Novom mjere popuštene.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još