Vukotić-Jelušić: „U Budvi da se bavimo problemima građana!“

 Vukotić-Jelušić: „U Budvi da se bavimo problemima građana!“

Foto: URA

Djelovanje budvanskog odbora URA bilo je i ostalo isključivo na tragu lokalnog interesa i građanske borbe jer nas podijeljena mišljenja oko statusa Crne Gore u Kraljevini SHS neće dovesti bliže demokratizaciji društva i podjelama koje postoje, kazala je potpredsjednica budvanske URE Milijana Vukotić-Jelušić povodom najave podizanja spomenika kralju Aleksandru u tom gradu.

“Od početka svog postojanja u Budvi, GP URA i ja lično se borimo protiv onoga što je država uradila našem najznačajnijem brendu – Svetom Stefanu i Miločeru. Počev od organizovanja potpisivanja Deklaracije za zaštitu Miločerskog parka, pokrenute od strane našeg člana Radosava Tomovića, preko prošlogodšnjih protesta i ostalih akcija, ostali smo posvećeni borbi za to da se Miločer i Sveti Stefan vrate ovoj zemlji i njenim građanima. Jedno od programskih načela našeg Odbora je da građani kojima su svojevremeno oduzete kuće na Svetom Stefanu imaju učešće u akcijama ovog hotelskog preduzeća. Takođe smo posvećeni stavljanju van snage svih štetnih planova za šta nismo imali podršku u prošlom sazivu, a prije svega DUP Budva-centar i Bečići”, istakla je Vukotić-Jelušić.

Ona je kazala da drži da se u Budvi treba baviti nasušnim problemima, a to svakako, po njenoj ocjeni, nije podizanje spomenika kralju Aleksandru kako bi na taj način dodatno podijelili narod.

“Vidjeli smo da je bahatost jedne vlasti koja je trajala 30 godina konačno morala biti kažnjena, a svaka smjena je znak da ništa ne traje dovijeka. Zato je važno ne pokretati spiralu sukoba i uvijek se zapitati šta djeci ostavljamo kao nasljeđe: da li otkopane rovove ili mostove. Poklanjanje 80% teritorije kako su se neki pohvalili, kralju Aleksandru, kojem nesumnjivo pripada mjesto u istoriji ovog naroda, a da bismo sada mi i naša djeca morali otkupljivati istu za stvaranje elementarnih infrastrukturnih uslova za život, za mene ne predstavlja ništa drugo nego posljedica jedne podaničke psihologije. Žao mi je što je to uvrijedilo pojedine odbornike, ali činjenica poklanjanja imovine prije manje od sto godina za mene, sada u 2020. godini, nije važnija od činjenice što moramo otkupljivati našu zemlju za parking”, kazala je ona.

Kaže da “za sve to vrijeme paralelno treba dodatno da se dijelimo uvodeći predloge o podizanju spomenika i „bacanju rukavice“ drugom dijelu građana, što sasvim sigurno ne dovodi do pomirenja, razvoja i prosperiteta”.

“Moja želja je da ova vlast, a nadam se da tu želju dijele svi, bude drugačija, inkluzivnija i održivija. Jedna dominacija vlasti koja dugo traje jednako mijenja i psihologiju onoga ko dominira i psihologiju žrtve. Neko ko je bio žrtva lakše sam postaje onaj ko je spreman da se slično ponaša i to je ono što smo mi morali da promijenimo i zbog čega je URA dala šansu promjenama u prošlom mandatu 2016-2020. Danas, međutim, vidimo da nismo daleko od one već uobičajene izreke u CG “kad porastem biću DPS””, saopštila je Vukotić-Jelušić.

Ona je dodala da je, nažalost, obraćanje starješina organa u Skupštini opštine od konstituisanja nove većine postalo naglašeno političko, a ne u skladu sa nadležnostima.

“U tom smislu sam smatrala za potrebno da podsjetim na potrebu da se starješine oragana vrate svojim izvornim ovlašćenjima, a ne da podstičemo podjele i kontroverze”, zaključila je potpredsjednica URE u Budvi Milijana Vukotić-Jelušić.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još