Preminuo tvorac audio kasete, Lu Otens

 Preminuo tvorac audio kasete, Lu Otens

Pronalazač audio-kasete i pionir CD tehnologije, Lu Otens, preminuo je u 94. godini u svom domu u Holandiji.

Otens, koji je studirao za inženjera, počeo je da radi za Philips 1952.

Osam godina kasnije, postao je šef odjeljenja za razvoj proizvoda u toj kompaniji. U roku od godinu dana, on i njegov tim razvili su prvi prenosni magnetofon, a prodato je više of milion primjeraka.

Dvije godine kasnije unio je pravu revoluciju u dotadašnji „sistem traka sa namotajima“, izumevši audio-kasetu.

„Nervirao sam se zbog nezgrapnog sistema tolikih kolutova, koji su bili veoma nezgodni za običnog korisnika. Htio sam da sve bude tako jednostavno“, izjavio je Otens u jednom od svojih kasnijih intervjua. Odlučio je da novi nosač zvuka mora da bude dovoljno mali da može stati u džep jakne.

Prva audio-kaseta ugledala je svjetlost dana 1963. godine, a predstavljena je na sajmu elektronike pod sloganom „Manja od kutije cigareta!“.

Japanci su ubrzo počeli da prave iste takve kasete, ali u različitim veličinama. Otens se sa kompanijom Sony dogovorio da koristi mehanizam koji je patentirao Phillips, kako bi se napravila univerzalna veličina za kasete. Prodato je više od 100 miliona primjeraka širom svijeta.

Nastavio je da eksperimentiše i radi na novim nosačima zvuka, pa je tako i jedan od najzaslužnijih za to što je nastao kompakt-disk – u narodu poznatiji kao CD.

Povukao se iz industrije (sada već davne) 1986. godine, a kad god su ga pitali da li je ponosan na svoje izume, isticao bi da je u pitanju bio timski rad. Jedini žal Otens je imao zbog toga što je Sony počeo da proizvodi vokmene, a ne Phillips.

Nedavno su ga pitali da li vjeruje kako će audio-kasete ponovo zaživjeti, ali Otens je ipak tvrdio da „ništa ne može da bude bolje od zvuka sa CD-a“.

Avatar

Portal Budva

Pročitajte još