Šta je Crni petak?

 Šta je Crni petak?

U našem narodu crna boja ne sluti ni na šta lijepo, dobro, a rijetke su i situacije gdje samo riječ (crno, crna, crni, crnilo,…) oslikava nešto što nije negativno.

Poslednje nedjelje novembra, mnoge prodavnice na svoje izloge ističu upadljive natpise o rasprodajama, uz obaveznu naznaku „Crni petak“.

Ovo je praksa u svijetu već decenijama, a kod nas je stigla relativno nedavno. Mnogi se i dalje pitaju, šta je taj „Crni petak“ i zbog čega su baš tada rasprodaje?

Uvijek je u pitanju poslednji petak u novembru, odnosno dan nakon proslave američkog Dana zahvalnosti, koji se uvijek obilježava posljednjeg četvrtka u ovom mjesecu.

Od sredine pedesetih u Americi je ovaj petak bio početak pretprazničnih rasprodaja, odnosno uvod u period uoči Božića i Nove godine, kada radnje rasprodaju robu po sistemu „navali, narode“! To je prva prilika za, recimo, ljubitelje garderobe da jesenje, „nove“ kolekcije pazare po povoljnijim cijenama.

Za samo ime „Crni petak“ zaslužna su dva fenomena, i to veoma različita.

Prvi put je početkom šezdesetih u Filadelfiji upotrebljen ovaj naziv za taj dan, i to u kontekstu „crnog“ dana za vozače, zbog ogromnih gužvi u saobraćaju uslijed rasprodaja.

Naziv „Crni petak“ vodi porijeklo i od izraza koji na srpskom glasi „u plusu“, a u engleskom „in the black“ (u crnom), odnosno kada radnje ostvare profit.

U svijetu, uobičajeno je da se prodavnice otvore već u ponoć, ili veoma rano ujutru, i da se ispred njih stvore ogromni redovi. Kupci željni robe na popustu često će zauzeti busiju ispred svoje omiljene prodavnice tokom prethodne noći, prespavati ispred i biti prvi koji će se okoristiti.

Tuče i haos su potpuno uobičajene u svijetu tokom grozničavog šoping dana, a mnoge prodavnice iskoristiće ogromno interesovanje kupaca i produžiti ove akcije i na vikend, pa će popusti biti 29. i 30. novembra.

„Crni petak“ nije praznik, ne obilježava se ni na jedan način, ali je omiljeni dan „šopingholičara“ širom svijeta. Poslednjih godina, usvojile su ga i zemlje u regionu, pa i Crna Gora.

Razlike između „Crnog petka“ u SAD-u i u Crnoj Gori

Tuče, guranja, čupanja, pa čak i prava ljudska stampeda u SAD-u naš narod je vidio tek krajem ’80-ih godina kroz serijal različitih Božićnih i drugih filmova, međutim u našim krajevima takvih scena, još uvijek nema. Iako ih ima, definitivno ne u tolikoj mjeri da poprime oblik „kultne“ gužve.

Razlog je prost, a leži u privredi Amerike i Crne Gore.

Roba koja je proizvedena u SAD-u tokom Crnog petka je neuporedivo jeftinija i za naše finansijske uslove, a kamoli Američke. Primjera radi: ako najnoviji model mobilnog telefona ima cijenu od 1000eura, tokom Crnog petka njegova cijena je snižena za minimum 40%, odnosno na 600eura. I u ovoj situaciji prodavnici su u osjetnom plusu, zaradi, te možete zamisliti kolika je, zapravo, prava vrijednost te robe.

Crna Gora većinu robe uvozi. Samim tim već spomenuti telefon u Crnoj Gori ne može imati sniženje veće od 15% jer će prodavnica, kompanija, biti u gubitku. Takav je slučaj i sa svim zemljama čija je privreda na nivou Crne Gore.

Postojala je ideja da se uvede još jedan Crni petak, tokom ljeta, odnosno prije još jednog velikog i značajnog Američkog praznika Dana nezavisnoti (4.jul), ali ta ideja, još uvijek, nije zaživjela, iako su neposredno pred ovaj praznik, takože, velika sniženja po cijelom SAD-U.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još