Danas počinje Evropsko prvenstvo za dame.

 Danas počinje Evropsko prvenstvo za dame.

Susretom između Rumunije i Njemačke, danas startuje 14. Evropsko prvenstvo u rukometu za dame. Mnogo interesantniji duel počinje u 18:15h kada se u grupi B sastaju reprezentacije koje pretenduju na titulu: Rusija i Španija.

Ruskinje sa izuzetno talentovanim, mladim sastavom, imaju ekipu koja je i prije dvije godine igrala finale prvenstva koje je izgubila od Francuske 24:21. Sada, dvije godine starije, Ruskinje žele da se okite jedinom zlatnom medaljom koju nemaju (i samostalno i kao nasljednice SSSR-a, ruskinje imaju zlata sa svjetski prvenstava i sa olimpijskih turnira, ali ne i zlato sa Evropskog prvenstva).

S’ druge strane, izuzetno, jaka Španija je aktuelni svjetski vicešampion. Nedostajalo je mnogo sreće u zadnjem finalu Svjetskog prvenstva gdje su španjolke bez svjetske titule ostale, bukvalno, u zadnjoj sekundi meča. Isti sastav je i sada na raspolaganju treneru Karlosu Viveru, sa sve kapitenkom, Silvijom Navaro koja ima 41. godinu!

Crna Gora nije u krugu užih favorita. Žrijeb nije bio naklonjen izabranicama Kima Rasmusena, te se nalaze u grupi sa, aktuelnim, šampionkama Evrope, reprezentacijom Francuske, domaćinom Danskom i Slovenijom, najtežim protivnikom iz najslabijeg četvrtog šešira.

Francuskinje su fizički najdominantnija ekipa u grupi, a možda i na prvenstvu (uz neuhvatljive holanđanke i ruskinje), čak 13 igračica dolazi iz domaćeg šampionata, a selektor Olivije Krjoembo je tu od 2016.godine (sa njime su osvojene titule Svjetskog i Evropskog prvaka). Dankinje su uz Norvešku, jedina reprezentacija koja je učestvovala na svim šampionatima. Nisu dominantne kao na početku 20.vijeka, ali su ambicije jasne: da se osvoji medalja i iskoristi prednost domaćeg terena.

Crna Gora na okupu ima provjeren sastav iz iste (i jedine) rukometne baze u Crnoj Gori, ekipe Budućnosti. Potencijalni problem predstavlja i činjenica što rukometašice Crne Gore nisu imale nikakav period adaptacije na novog selektora i na njegovu taktiku, navike. Svakako, plasman u drugu grupnu fazu ne bi trebao da se dovodi u pitanje, ali je se bodovi prenose i iz nove, znatno teže, grupe, u polufinale prolaze samo dvije reprezentacije. Dakle, potreban je, skoro pa savršen rezultat, bez poraza, da bi se objektivno došlo do polufinala. Inače, Crna Gora sa Evropskih šampionata ima jednu zlatnu medalju, osvojenu 2012.godine u Beogradu.

Svoj prvi meč na šampionatu Crna Gora igra u petak, upravo protiv Francuske od 18:15. 06.decembra se od 20:00h „Lavice“ sastaju sa Danskom, a prvu grupnu fazu završavaju 08.decembra utakmicom protiv Slovenije.

Svi susreti igraju se u Danskoj, pošto je zbog pandemije koronavirusa drugi organizator, Norveška, odustala od svog domaćinstva. Šampionat se finalnim susretom završava 20.decembra.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još