Radičević za Portal Budva: „Obožavam ove djevojke, obožavam ovaj dres!“

 Radičević za Portal Budva: „Obožavam ove djevojke, obožavam ovaj dres!“

Foto: kodex.me

Period podmlađivanja svake ekipe, reprezentacije, često je dug i mukotrpan. Taj proces rijetko prati iste ambicije, naročito ako su to one najvisočije, kao što je osvajanje medalja na kontinentalnim šampionatima i Olimpijskim igrama, a neke reprezentacije, nažalost, izgube se sa „mape“ glavnih favorita (fudbalska reprezentacija Mađarske, odbojkaška reprezentacija Holandije,…)

Svoj proces podmlađivanja započela je i rukometna reprezentacija Crne Gore. Crnogorski navijači i ljubitelji rukometa još se privikavaju na činjenicu da „Lavice“ nisu u vrhu favorita za osvajanje nekog odličja, ali kada se uzme u obzir da su iz 2012. godine tu samo tri igračice, koje su se popele na Evropski tron, onda je sam plasman u drugi krug veliki uspjeh. Nedostajalo je i malo sreće, naročito u meču sa Francuskom, ali primarni cilj je, poslije pobjede nad Slovenijom, ostvaren.

Poseban teret, poslije selektora, snosi i kapiten tima. Međutim, Jovanka Radičević se ni kao mlađa igračica nije libila da preuzme odgovornost na sebe u momentima pasivnog napada ili kad se rezultat lomio. Upravo je Jovanka bila glavni napadački „pogon“ u susretu sa Slovenijom.

Portal Budva: Nakon dva početna poraza u kojima je Crna Gora bila ravnopravna, mimo drugog poluvremena sa Danskom, uslijedila je pobjeda protiv itekako zahtjevne Slovenije. U kolikoj mjeri je ona podigla samopouzdanje kod igračica?

Jovanka Radičević: „Bez obzira na ta dva poraza imale smo samopouzdanje i vjeru da možemo do pobjede protiv Slovenije koja, po mom mišljenju, nikada jača nije bila. Ove djevojke imaju kvalitet, volju i želju i to se vidi! Ono što nam nedostaje na ovom prvenstvu je duža klupa u poređenju sa drugim reprezentacija, ali cilj je ispunjen i jako sam ponosna na sve i srećna jer kad su svi mislili da ćemo se vratiti kući, mi smo pokazale karakter i to je razlog zašto volim ove djevojke!“

Portal Budva: Slijedi nova grupa u kojoj Crna Gora neće imati nijedan prenešen bod već može rasterećeno da igra protiv Španije, Švedske i vrlo atraktivne Rusije. Koliko su ove utakmice važne, ako se u uzmu u obzir jako male, teoretske, šanse da se Crna Gora može naći u polufinalu?

Jovanka Radičević: „Naš cilj je ispunjen. Oslabljene smo došle na ovo prvenstvo i želja nam je bila da što duže ostanemo kako bi se što bolje uigrale za ono što je najvažnije, a to su kvalifikacije za rukometni Olimpijski turnir. Sada nema razloga da imamo bilo kakav pritisak. U svakoj od naredne tri utakmice treba da uživamo i damo sve od sebe. Ove utakmice su odlične i za izgradnju i uigravanje ovog tima koji predstavlja budućnost našeg rukometa, a atraktivnije protivnice u ovom momentu, teško da smo mogle dobiti“

Portal Budva: Šta je drugačije u pristupu i taktici kod Kima Rasmusena u odnosu na njegove prethodnike na selektorskoj klupi Crne Gore?

Jovanka Radičević: „Nažalost, nismo imale puno vremena za rad sa Kimom. Došao je sedam dana prije početka prvenstva, ali hvala Bogu da je tu Bojana Popović. Ona nam puno pomaže jer nas zna. Prerano je iznositi bilo kakve zaključke kada je Kim u pitanju i njegov rad na čelu reprezentacije Crne Gore“

Portal Budva: Kapiteni su, najčešće, produžena ruka selektora. Kao kapitenka da li imaš zadatke da „juriš“ saigračice kako bi, na primjer, na vrijeme legle? Da li te slušaju i ako te neko ne sluša o kome je riječ?

Jovanka Radičević: „Ja sam, prije svega, ponosna da sam kapiten zemlje koju volim najviše na svijetu! Za sve nas je dres reprezentacije nešto posebno, nešto što nema cijenu. Tu sam da pomognem šta god da treba, pa čak i da viknem, ako je to potrebno, ali to je sve za njihovo dobro. Za sada svaka od njih me sluša, te, sa te, kapitenske strane, nema problema“ zaključuje kroz osmijeh, Jovanka.

Crna Gora, do kraja prvenstva, odigraće još tri susreta i to sa tri potpuno različita rukometna stila koji njeguju i forsiraju: Švedska, Španija i Rusija. Mimo Olimpijskih igara naredne, 2021. godine, Crnu Goru očekuje i organizacija narednog Evropskog prvenstva, 2022., zajedno sa još dvije bivše Jugoslovenske republike: Slovenijom i Sjevernom Makedonijom.

Avatar

Dušan Vujović

Pročitajte još